Wołowina: Carpaccio wołowe z pesto z rukoli

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 garście rukoli
  • ½ łyżki miodu lub odrobina cukru
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Oczyszczoną polędwicę przymrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
Rukolę opłukać, osuszyć i oderwać listki od łodyżek i posypać nimi plastry wołowiny.
Łodyżki rukoli umieścić w blenderze, razem z musztardą i sokiem pomarańczowym.
Miksować, dodając odrobinę oliwy aż wytworzy się emulsja.
Eulsję doprawić solą, pieprzem i miodem (lub cukrem).
Gotowym pesto polać carpaccio.

Podawać:

Udekorowne plasterkami czarnych oliwek i truskawek.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie