Wołowina: Bográcsgulyas

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • ½ kg mięsa wołowego
  • 50 g tłuszczu
  • kilka główek cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka stołowa kminku
  • 600 g ziemniaków
  • kilka marchewek
  • kilka pietruszek
  • kilka zielonych papryk
  • kawałek ostrej papryki chili
  • dwa pomidory
  • kilka pieczarek
  • sól
  • dwie garście dość grubych, suchych domowych zacierek

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w kostkę około 2x2 cm, umyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek zmiażdżyć, połowę dodać do cebuli.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Zieloną paprykę, pomidory, grzyby pokroić na paski.
Wszystko nastawić na ogień.
Roztopić tłuszcz, włożyćmy cebulę z czosnkiem, chili, pokrojone grzyby.
Cebulę usmażyć na złoty kolor.
Odsunąć bogracz z ognia i dodać czerwoną paprykę.
Przez chwilę podgrzewać nad ogniem. Nie przypalić!
Wrzucić mięso, marchewkę i pietruszkę.
Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut często mieszając.
Po pewnym czasie wrzucić zieloną paprykę, pomidory, kminek, resztę czosnku,
kilka kawałków ziemniaków (mogą się rozgotować), dodać trochę wody i soli.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, wrzucić ziemniaki,
dolać tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki, zagotować.
Dodać zaciereki i gotować aż ziemniaki i zacierki będą miękkie.
Zmniejszyć ogień maksymalnie, przykryć przykrywką.
Poczekać 15 minut i podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie