Wieprzowina: Zrazy ze śliwką

Mariusz Siwko
10.11.2015

Składniki:

  • 750 g szynki wieprzowej bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • musztarda
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • mąka
  • olej

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w plastry, mocno rozbić, oprószyć solą, ziołami oraz pieprzem.
Każdy plaster posmarować musztardą.
Ułożyć na nim plasterek boczku i po 2-3 śliwki, ciasto zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
Zrazy obsypać mąką i smażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Następnie przykryć szczelnie pokrywką, trzymać na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Podawać:

Z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie