Wieprzowina: Żeberka na polencie

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • nać pietruszki

Przyrządzenie:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, natrzeć oregano i tymiankiem.
Dodać pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek.
Skropić oliwą, odstawić w tak przygotowanej marynacie co najmniej na noc.
Rozgrzać oliwę na patelni z pokrywką.
Żeberka wyjąć z marynaty i obsmażyć.
Dodać skaładniki marynaty i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać szklankę białego wytrawnego wina.
Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
Do gorącej wody lub wody zmieszanej z mlekiem wsypać powoli kaszę kukurydzianą nie przestając mieszać.
Polenta powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Pod koniec gotowania polentę lekko posolić i dodać masło.
Polentę wylać na talerz, ułożyć żeberka i polać wytworzonym sosem.

Podawać:

Posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie