Składniki:
Przyrządzenie:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, natrzeć oregano i tymiankiem.
Dodać pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek.
Skropić oliwą, odstawić w tak przygotowanej marynacie co najmniej na noc.
Rozgrzać oliwę na patelni z pokrywką.
Żeberka wyjąć z marynaty i obsmażyć.
Dodać skaładniki marynaty i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać szklankę białego wytrawnego wina.
Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
Do gorącej wody lub wody zmieszanej z mlekiem wsypać powoli kaszę kukurydzianą nie przestając mieszać.
Polenta powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Pod koniec gotowania polentę lekko posolić i dodać masło.
Polentę wylać na talerz, ułożyć żeberka i polać wytworzonym sosem.
Podawać:
Posypane posiekaną natką pietruszki.