Wieprzowina: Żeberka na piwie

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 50 g wędzonej słoniny
  • 2 duże marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Przyrządzenie:

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę i wytopić z niej tłuszcz.
Zarumienić drobno posiekaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek.
Żeberka rozrąbać w poprzek kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do przysmażonej cebuli. Żeberka obsmażyć na bardzo silnym ogniu z obu stron.
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną marchew oraz plasterki pomidorów (bez skórki).
Wymieszać, wsypać wszystkie przyprawy i posolić. Wlać wino.
Pod przykryciem dusić do miękkości, od czasu doczasu dokładnie mieszając.
Jeżeli sos wyparuje, zanim mięso będzie miękkie, uzupełnić go piwem.

Podawać:

Z gotowanymi ziemniakami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie