Wieprzowina: Wieprzowina w tygrysiej skórce

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g schabu ze słoniną
  • 50 ml białego wina
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w słomkę
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta anyżu
  • ½ litra oleju
  • sezam
  • sól

Przyrządzenie:

Mięso włożyć do wrzątku wody, obgotować.
Jeszcze gorące mięso otoczyć w sosie sojowym i winie.
Rozgrzać olej w rondlu, obsmażyć na nim mięso, tak aby miało chrupką skórkę.
Zahartować mięso w zimnej wodzie.
Pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Wymieszać dymkę, cukier, czosnek, anyż z resztą sosu sojowego.
Wlać do miski, włożyć plastry mięsa i gotować na parze około godziny.
W tym czasie uprażoyć sezam na suchej patelni.
Gdy mięso będzie miękkie, wyłożyć je na talerz i polać sosem.
Posypać mięso uprażonym sezamem.

Podawać:

Od razu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie