Wieprzowina: Wieprzowina po chińsku na zimno

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny w jednym kawałku i ze skórą
  • 1 litr bulionu
  • 3 całe dymki
  • 3 plastry imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnego sherry)
  • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 5 łyżek chińskiego cukru kamiennego (może być zwykły cukier)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki prażonego pieprzu seczuańskiego

Przyrządzenie:

Obgotować mięso przez pięć minut.
Pokroić wieprzowinę na małe kawałki razem ze skórą.
Mięso ugotować w bulionie.
Dodać dymkę, imbir, anyż, dolać łyżki wina ryżowego.
Dodać przyprawę pięć smaków, cukier, sos sojowy, sól i pieprz seczuański.
Całość przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień, zostawić garnek na wolnym ogniu przez jakieś dwie godziny.
Po tym czasie wyjąć mięso, płyn przelać przez sitko i zmniejszyć jego ilość o połowę.
Wieprzowinę ułożyć w głębokim naczyniu i zalać pozostałym płynem,
odstawić do lodówki, żeby przestygła, najlepiej na całą noc.

Podawać:

Pokrojoną w plastry razem z galaretką, która się wytworzy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie