Wieprzowina: Szynka wiedeńska

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 2,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 butelka białego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz
  • 500 g mąki żytniej
  • sól
  • 200 g musztardy miodowej
  • 200 g startego chrzanu, ze śmietaną i cytryną

Przyrządzenie:

Szynkę gotować przez 1,5 godziny na wolnym ogniu w wodzie z włoszczyzną i winem.
Ostudzić, usunąć skórę i nadmiar tłuszczu.
Tak przygotowaną szynkę obłożyć wcześniej wyrobionym ciastem z mąki żytniej, soli i wody
i włożyć na 60 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 140°C.

Podawać:

Na ciepło ze śmietankowym chrzanem i miodową musztardą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie