Wieprzowina: Sushi z wieprzowiną

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g ugotowanego ryżu
  • 300 g szynki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • liście sałaty
  • plasterki cytryny

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osączyć i pokroić w paski o szerokości 1/2 cm.
Cebulę obrać i pokroić w grube plastry.
Czosnek oraz imbir obrać i posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, marchewkę, cebulę, czosnek i imbir.
Dodać cukier i sos sojowy, sól.
Całość wymieszać z ryżem.

Podawać:

Na liściach sałaty, przybrane plasterkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie