Wieprzowina: Schab w sosie winno-pieczarkowym

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 200 g małych pieczarek
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100-150 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Schab oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić ostrym nożem na plastry 4-5 mm grubości.
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki na ćwiartki.
Mięso zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju, odłożyć na talerz.
Do tłuszczu pozostałym z mięsa wrzucić cebulę i zrumienić.
Jeśli trzeba - dolać odrobinę więcej tłuszczu.
Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i poddusić aż puszczą sok i się przyrumienią.
Dodać usmażone plastry schabu, podlać winem i dusić na małym ogniu około 15 minut.
Dolać śmietanę i dokładnie wymieszać z mięsem i pieczarkami.

Podawać:

Z makaronem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie