Wieprzowina: Schab w ananasach

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • puszka ananasa w plastrach
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Czosnek utrzeć z łyżeczką soli, skórką z cytrusów, pieprzem i 2 łyżkami soku ananasowego.
Tak uzyskaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na 4 godziny.
Do natłuszczonej formy włożyć mięso, polać masłem, zrumienić w temperaturze 230°C.
Polać kilkoma łyżkami soku, piec przez 80 minut w temperaturze 90°C.
Zagotować sok z cytrusów z cukrem, dodać rozprowadzoną wodą mąkę, zagotować, polać mięso.

Podawać:

Obłożone ananasem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie