Wieprzowina: Schab po australijsku

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 1 szklanki soku pomarańczowego
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta zmielonego imbiru
  • łyżeczka startego korzenia imbiru
  • pieprz
  • pomarańcza
  • cytryna

Przyrządzenie:

Mięso pokroić na porcje, podpiec na ruszcie.
Połączyć dżem, sos sojowy, imbir, pieprz, sok z cytryny i pomarańczy, obrany i roztarty czosnek.
Do tak uzyskanego sosu włożyć mięso, dusić pół godziny na małym ogniu.

Podawać:

Na zimno, ozdobione plastrami cytryny i pomarańczy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie