Wieprzowina: Schab pieczony ze śliwką

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 10-12 śliwek kalifornijskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżeczki owoców jałowca
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr
  • 1 kostka rosołowa
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól według uznania
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 szczypty majeranku
  • 3 szczypty curry
  • 3 szczypty ziół prowansalskich

Przyrządzenie:

Marynata:
Jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę,
pokrojone na 4 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli i wszystkie zioła.
Wstawić do lodówki pod przykryciem.
Mięso umyć i włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin.
Umarynowany schab nakłuć na wylot z 2 stron nożem.
Wypełnić ciasno śliwkami, natrzeć solą, utartym czosnkiem i pieprzem.
Wcisnąć w siatkę do pieczenia mięs, zapakować w rękaw.
Piec w temperaturze 190°C do 45 minut.

Podawać:

Jako danie główne, w plastrach o grubości około 1 cm, z sosem pomidorowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie