Wieprzowina: Schab pieczony w rozmarynie

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 2 plastry schabu wieprzowego środkowego na osobę
  • świeży rozmaryn, tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • całe główki czosnku
  • sok pomarańczowy
  • białe wino

Przyrządzenie:

Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem.
Obłożyć gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, pozostawić mięso na noc w lodówce.
Główki czosnku przeciąć poziomo na pół.
Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia.
Wstawić razem do naczynia żaroodpornego.
Piec w temperaturze około 180°C przez 20-30 minut na każde ½ kg mięsa.
W czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut.

Podawać:

Z upieczonym czosnkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie