Wieprzowina: Schab pieczony

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • sucha marynata:
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • rozmaryn, najlepiej świeże gałązki
  • do pieczenia:
  • 4 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
  • 8 całych, obranych ząbków czosnku
  • 4 cebule, przekrojone w pół
  • 5 listków laurowych
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 szklanki białego wina

Przyrządzenie:

Sól, pieprz i garść listków rozmarynu utrzeć w moździerzu.
Powstałą suchą marynatą natrzeć mięso i obwiązać je sznurkiem.
W brytfannie rozgrzać 4 łyżki smalcu lub oliwy.
Wrzucić mięso i obsmażyć, aż nabierze złocisto brązowej barwy.
Dodać całe, obrane ząbki czosnku, połówki cebul,
dorzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gałązki rozmarynu.
Podlać białym winem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C stopni na około godzinę.
Piec aż pieczeń będzie miękka i soczysta, podlewając często powstającym sosem.
Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odciąć sznurek i pokroić na kawałki.

Podawać:

Na gorąco jak i na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie