Wieprzowina: Schab parzony

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 1–1,5 kg schabu
  • 2 litry wody
  • ½ szklanki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru

Przyrządzenie:

Wodę wlać do garnka, wrzucić sól, majeranek, ziele angielskie, pieprz, czosnek i zagotować.
Do gotującej się zalewy włożyć schab. Gotować przez 10 minut.
Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu wyjąć schab z zalewy i wstawić na dobę do lodówki.
Drugiego dnia zalewę zagotować, do wrzątku włożyć schab. Gotować przez 6 minut.
Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu wyjąć schab z zalewy, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki.

Podawać:

Następnego dnia.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie