Wieprzowina: Schab nadziewany morelami

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g schabu
  • suszone morele
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • oliwa

Przyrządzenie:

W mięsie zrobić otwory używając do tego ostrego noża, w otwory wcisnąć morele.
Mięso posypać solą, pieprzem i papryką.
Zawinąć w folię spożywczą, zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Rozgrzać w garnku oliwę, obsmażyć schab ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zalać wodą.
Dusić około 2 godzin pod przykryciem.
Mięso wyjąć z garnka, pozostawić kilka minut zanim zacznie się kroić.
Przygotować sos: do tłuszczu z pieczenia dolać trochę wody, zagotować,
wlać wodę wymieszaną z łyżeczką mąki i 2 łyżkami kwaśnej śmietany.
Doprawić solą i słodką papryką.

Podawać:

Z gotowanymi ziemniakami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie