Wieprzowina: Schab nadziewany jabłkami

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pierz
  • tłuszcz
  • oliwa
  • 2 winne jabłka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka syropu cukrowego
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ łyżki kandyzowanej skórki cytryny
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków

Przyrządzenie:

Schab natrzeć solą i pieprzem, posmarować jogurtem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę, posiekać cebulę i namoczyć rodzynki.
Cebulę i jabłka zblanszować w cukrowym syropie, ostudzić,
odcedzić, wymieszać ze skórka pomarańczową, rodzynkami i dodać przyprawy.
W mięsie zrobić szeroki otwór, nałożyć farsz.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, podlać syropem.
Piec w temperaturze 200°C przez godzinę.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie