Składniki:
Przyrządzenie:
Morele opłukać pod zimną bieżącą wodą.
Przełożyć na sitko, dokładnie osączyć, przełożyć do miseczki i zalać 8 łyżkami wina.
Przykryć, odstawić na noc.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie piórka.
Wymieszać z osączonymi morelami i pokrojonymi migdałami.
Mięso rozciąć wzdłuż dłuższego boku tak, by powstała głęboka kieszeń.
W nacięcie włożyć przygotowany farsz morelowo-cebulowy.
Otwór zpiąć wykałaczkami, całość związać bawełnianą nicią.
Brytfankę przepłukać zimną wodą, włożyć mięso,
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 45 minut.
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wytwarzającym się sosem.
Oczyścić kapustę, pokroić na małe kawałki. Obrać pietruszkę, umyć, pokroić w piastry.
Udusić na gorącym oleju, dodać kapustę i mieszając, dusić 5 minut.
Dolać pół szklanki wody i dusić około 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanki.
Sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia, rozprowadzić szklanką wody.
Przecedzić przez sitko do garnuszka, dodać resztę wina, zagęścić zasmażką błyskawiczną
i mieszając, zagotować.
Połączyć ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Podawać:
Pokrojoną pieczeń w piastry, ułożone na półmisku,
obłożoną duszoną kapustą, polaną odrobiną sosu.
Resztę sosu podać w sosjerce.