Wieprzowina: Schab faszerowany

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 200 g suszonych moreli
  • 1 cebula
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki pokrojonych w słupki migdałów
  • 1 kg schabu peklowanego
  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g  śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Morele opłukać pod zimną bieżącą wodą.
Przełożyć na sitko, dokładnie osączyć, przełożyć do miseczki i zalać 8 łyżkami wina.
Przykryć, odstawić na noc.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie piórka.
Wymieszać z osączonymi morelami i pokrojonymi migdałami.
Mięso rozciąć wzdłuż dłuższego boku tak, by powstała głęboka kieszeń.
W nacięcie włożyć przygotowany farsz morelowo-cebulowy.
Otwór zpiąć wykałaczkami, całość związać bawełnianą nicią.
Brytfankę przepłukać zimną wodą, włożyć mięso,
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 45 minut.
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wytwarzającym się sosem.
Oczyścić kapustę, pokroić na małe kawałki. Obrać pietruszkę, umyć, pokroić w piastry.
Udusić na gorącym oleju, dodać kapustę i mieszając, dusić 5 minut.
Dolać pół szklanki wody i dusić około 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanki.
Sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia, rozprowadzić szklanką wody.
Przecedzić przez sitko do garnuszka, dodać resztę wina, zagęścić zasmażką błyskawiczną
i mieszając, zagotować.
Połączyć ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Pokrojoną pieczeń w piastry, ułożone na półmisku,
obłożoną duszoną kapustą, polaną odrobiną sosu.
Resztę sosu podać w sosjerce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie