Wieprzowina: Roladki pegnitzkie

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 750 g schabu bez kości
  • 150 g liści szpinaku
  • 80 g cienko pokrojonej szynki wędzonej
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 cebule
  • ½ ogórka
  • marchew
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g masła
  • 75 ml wytrawnego białego wina
  • 125 ml śmietanki kremówki

Przyrządzenie:

Schab pokroić w plastry. Rozłożyć, skropić wodą i rozbić na płasko.
Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą i serkiem homogenizowanym.
Na mięso położyć trochę szczypiorku, posiekanej natki pietruszki, liście zblanszowanego szpinaku,
krążki cebuli, paski obranego, wypestkowanego ogórka.
Posypac ½ utartej marchwi. Mięsso zrolować, posypać pieprzem i owinąć w plastry szynki.
Masło rozpuścić w gorącym oleju. Na tym tłuszczu zrumienić dobrze rolady.
Dodać resztę krążków cebuli, startą marchew i połowę wina.
Wstawić do ogrzanego piekarnika.
Dusić pod przykryciem w temperaturze 225-250°C przez około 20 minut.
Dodać resztę wina oraz śmietanę. Dusić bez przykrycia jeszcze 10-15 minut.
Po wyjęciu rolad sos zmiksować, jeżeli nie jest dostatecznie zawiesisty - zagotować.
Rolady ułożyć na półmisku, polać sosem.

Podawać:

Z puree ziemniacznym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie