Wieprzowina: Polędwiczki w śmietankowo-koperkowym sosie

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 12 suszonych śliwek bez pestek
  • 4 łyżki brandy
  • 2 łyżki wody
  • 220 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 4 gniazdka makaronu tagiatelle

Przyrządzenie:

Do rondla włożyć śliwki, wlać brandy, wodę.
Gotować pod przykryciem przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mięso pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem.
Na patelni roztopić masło z olejem, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty z każdej strony,
aż będzie miękkie i delikatnie zrumienione.
Dodać śliwki z syropem, zagotować, wlać śmietankę, wymieszać.
Dusić pod przykryciem przez 2-3 minuty, zdjąć pokrywę, mięso wymieszać z koperkiem
i gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z ugotowanym al dente makaronem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie