Wieprzowina: Polędwica wieprzowa w prawdziwkach

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 150 g borowików mrożonych
  • 400 ml śmietany 36%
  • 120 g pieczarek
  • 40 ml Brandy
  • 200 ml demiglas
  • 50 g masła
  • 100 g szalotek
  • 1 bułka pszenna
  • 250 ml mleka
  • świeża trybula
  • 3 jaja
  • 600 g pomidorów
  • 100 g ogórków kwaszonych
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g cebuli
  • 80 g sera raclett
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przyrządzenie:

polędwica:
Polędwicę wieprzową oczyścić z błon uformować,
doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godzin.
farsz:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę zmiksować w blenderze na gładką masę
dodać jaja, śmietanę i doprawić do smaku.
Borowiki przesmażyć z szalotką, a następnie schłodzić.
Przesmażone wystudzone borowiki wymieszać z masą z piersi kurczaka.
Polędwicę wieprzową przy pomocy przezroczystej foli zawinąć w farsz borowikowy,
a następnie w folię aluminiową.
sos:
Małe pieczarki przesmażyć na klarowanym maśle,
dodać posiekaną szalotkę i brendy a następnie flambirować aż do wypalenia alkoholu.
Do pieczarek dodać ciemny sos mięsny, 36% śmietanę i doprawić do smaku.
knedle:
Pszenną bułkę (może być czerstwa) pokroić w kostkę
i wymieszać z pokrojoną trybulą, jajkiem, mlekiem i śmietaną.
Przy pomocy przezroczystej foli uformować walec o przekroju około 7 cm,
a następnie zawinąć w folię aluminiową.
pieczone pomidory:
Z górnej części pomidora odciąć plaster i usunąć gniazdo nasienne pomidora.
Cebulę, boczek i obranego ze skóry ogórka pokroić w kostkę.
Podsmażyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Nafaszerować pomidory farszem, posypać tartym racletem
i przykryć odciętym wcześniej plastrem pomidora.
Wstawic pomidora do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 10-15 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie