Składniki:
Przyrządzenie:
polędwica:
Polędwicę wieprzową oczyścić z błon uformować,
doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godzin.
farsz:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę zmiksować w blenderze na gładką masę
dodać jaja, śmietanę i doprawić do smaku.
Borowiki przesmażyć z szalotką, a następnie schłodzić.
Przesmażone wystudzone borowiki wymieszać z masą z piersi kurczaka.
Polędwicę wieprzową przy pomocy przezroczystej foli zawinąć w farsz borowikowy,
a następnie w folię aluminiową.
sos:
Małe pieczarki przesmażyć na klarowanym maśle,
dodać posiekaną szalotkę i brendy a następnie flambirować aż do wypalenia alkoholu.
Do pieczarek dodać ciemny sos mięsny, 36% śmietanę i doprawić do smaku.
knedle:
Pszenną bułkę (może być czerstwa) pokroić w kostkę
i wymieszać z pokrojoną trybulą, jajkiem, mlekiem i śmietaną.
Przy pomocy przezroczystej foli uformować walec o przekroju około 7 cm,
a następnie zawinąć w folię aluminiową.
pieczone pomidory:
Z górnej części pomidora odciąć plaster i usunąć gniazdo nasienne pomidora.
Cebulę, boczek i obranego ze skóry ogórka pokroić w kostkę.
Podsmażyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Nafaszerować pomidory farszem, posypać tartym racletem
i przykryć odciętym wcześniej plastrem pomidora.
Wstawic pomidora do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 10-15 minut.