Wieprzowina: Pieczona wieprzowina z chrupiącą skórką

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 szynki wieprzowej (ok. 3 kg) z kością
  • sól morska
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pokrojone kości
  • 5 łodyg selera naciowego, grubo pokrojonych
  • duża marchew, grubo pokrojona
  • duża cebula, grubo pokrojona

Przyrządzenie:

Ułożyć szynkę na desce, ponacinać.
Wetrzeć w nacięcia sól oraz posiekany rozmaryn, tak aby zioła i sól dotarły do każdego kawałka mięsa.
W moździerzu rozgnieść nasiona kopru włoskiego, czosnek oraz pozostałą część rozmarynu,
a następnie wetrzeć w mięso, (ale nie w skórkę).
Włożyć pieczeń do brytfanny, polać octem balsamicznym i oliwą z oliwek, dołożyć listki laurowe.
Pozostawić na 1 godzinę, aby mięso się zamarynowało.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i włożyć kości, aby się podrumieniły.
Wyjąć mięso z marynaty i obficie posmarować skórkę solą morską,
dzięki temu skórka się nadmie i upiecze na chrupko.
Mięso piec na górnym ruszcie w piekarniku, skórą do góry.
Do brytfanny włożyć przyrumienione kości, warzywa, resztę marynaty oraz dolać 2,5 szklanki wody.
Wstawić blachę do piekarnika na ruszt pod wieprzowiną.
Wypływające z niej soki wykorzystać do zrobienia sosu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie