Wieprzowina: Pieczeń z niespodzianką

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przyrządzenie:

Mięso mielone przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w sość drobną kostkę i dodać do mięsa.
Cebulę również obrać z łusek, również pokroić w kostkę i wrzucić do miski z mięsem.
Dodać rozbite jajka, poszatkowaną natką pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
Mięso dobrze wyrobić.
Białą parzoną kiełbasę obrać ze skórki. Połowę mięsa przełożyć do formy,
na nim ułożyć dwie białe kiełbaski obok siebie a trzecią w razie potrzeby przeciąć na pół i uzupełniać w długości pozostałe.
Kiełbaski przykryć drugą połową mięsa.
Piec około 75 minut w temperaturze 180°C.

Podawać:

Z sosem pieczarkowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie