Wieprzowina: Pieczeń z białą kapustą

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 750 g kapusty białej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • bułka tarta
  • smalec

Przyrządzenie:

Kapustę poszatkować, posolić i zostawić na parę godzin. Po tym czasie wylać sok, który puści kapusta.
Do kapusty dodać mięso, jajka, przyprawy, kaszę manną i część żelatyny.
Całość dokładnie wymieszać i wsadzić do wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą brytfanki.
Posypać pozostałą żelatyną, bułką tartą i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C  przez godzinę.

Podawać:

Na zimno i na gorąco jako danie obiadowe z sosem grzybowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie