Wieprzowina: Pieczeń wieprzowa z jabłkami

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 40 g tłuszczu
  • 10 g mąki
  • 400 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek

Przyrządzenie:

Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki posypać je mąką,
obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno pokrajanej cebuli
i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem.
Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki.
Miękką pieczeń wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami,
polać przetartym i doprawionym sosem, piec około 5 minut.

Podawać:

Z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie