Wieprzowina: Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 500 ml piwa jasnego
  • 1 kg schabu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • seler
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • około 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Schab obwiązać sznurkiem, ścisnąć, a następnie podsmażyć na patelni ze wszystkich stron.
Warzywa pokroić i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Spód brytfanny (lub naczynia do zapiekania) lekko natłuścić
i wyłożyć na niego ziele angielskie, tymianek, liść laurowy i połowę podsmażonych warzyw.
Do tak przygotowanego naczynia położyć podsmażony schab.
Pozostałe na patelni warzywa zalać piwem i zostawić, aż do momentu kiedy zacznie się gotować.
Następnie położyć warzywa na mięsie i całość zalać sosem piwnym.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.
Przygotować placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach, dodać zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę.
Całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki.

Podawać:

Pieczeń, pokrojoną na plastry o grubości około 1 cm, podawać z plackami, oczywiście.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie