Składniki:
placki:
Przyrządzenie:
Schab obwiązać sznurkiem, ścisnąć, a następnie podsmażyć na patelni ze wszystkich stron.
Warzywa pokroić i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Spód brytfanny (lub naczynia do zapiekania) lekko natłuścić
i wyłożyć na niego ziele angielskie, tymianek, liść laurowy i połowę podsmażonych warzyw.
Do tak przygotowanego naczynia położyć podsmażony schab.
Pozostałe na patelni warzywa zalać piwem i zostawić, aż do momentu kiedy zacznie się gotować.
Następnie położyć warzywa na mięsie i całość zalać sosem piwnym.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.
Przygotować placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach, dodać zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę.
Całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki.
Podawać:
Pieczeń, pokrojoną na plastry o grubości około 1 cm, podawać z plackami, oczywiście.