Wieprzowina: Pieczeń po bawarsku

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg łopatki bez kości
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka otartego suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki białego octu winnego

Przyrządzenie:

Połączyć nasiona kminku z majerankiem, solą i pierzem, natrzeć tym dokładnie mięso.
Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, ddsączyć z tłuszczu.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą, dodać tłuszcz ze smażenia, ocet.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 40 minut.

Podawać:

Z duszoną kapustą.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie