Wieprzowina: Peklowana golonka w warzywach

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 przednia golonka
  • sól peklowa
  • pieprz cytrynowy
  • Vegeta
  • ziele angielskie
  • listki bobkowe
  • ½ paczki mieszanki warzywnej
  • ¼ paczki malutkich marchewek
  • garstka suszonych grzybów
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

Przyrządzenie:

Przygotować zalewę peklową zgodnie z instrukcją na saszetce soli peklowej.
Wstawiać zalaną golonkę do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie golonkę włożyć do garnka, zalewamy wodą do wysokości ¾,
dodać oliwę, Vegetę, pieprz cytrynowy, suszone grzyby i gotować około 150 minut pod przykryciem,
ewentualnie uzupełniamy wodą lub bulionem.
Po tym czasie dodać warzywa, koperek i gotować jeszcze około ½ godziny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie