Wieprzowina: Paté z wieprzowiny po wiejsku

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 15 g masła
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 450 g porów pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki soli
  • 400 g wątróbek cielęcych pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • 150 g boczku w plastrach

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i pory, smażyć, aż zmiękną. Wystudzić.
Do miski wrzucić wieprzowinę, dodać przyprawy i starannie wyrobić.
Dodać usmażone pory, wymieszać.
Podłużne naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, żeby zwisały na zewnątrz.
Na dno nałożyć 1/3 masy mięsnej.
Ułożyć połowę plastrów wątróbek, doprawić.
Nałożyć 1/3 masy mięsnej i połowę plastrów wątróbek.
Nałożyć resztę masy mięsnej.
Zawinąć plastry boczku, żeby zakryły masę.
Włożyć do brytfanny. Wlać dość wody, żeby dochodziła do połowy wysokości naczynia z mięsem.
Wstawić do piekarnika na 1,5 godziny.
Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić.
Docisnąć ciężarkami i wstawić do lodówki.
Gdy się całkowicie schłodzi i stwardnieje, pokroić na plastry.

Podawać:

Z warzywami z octu i chlebem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie