Składniki:
Przyrządzenie:
Nóżki opalić nad ogniem i bardzo dokładnie umyć, najlepiej w ciepłej wodzie, jeżeli trzeba - oskrobać.
Przy pomocy ostrego noża, rozkroić wzdłuż.
Tasakiem lub siekierą rozrąbać w poprzek, na kawałki o długości około 4-5 cm.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć w bograczu na rozgrzanym tłuszczu.
Lekko posolić, dodać rozgnieciony czosnek i czubatą łyżkę słodkiej papryki.
Podgrzać lekko na niewielkim ogniu.
Natychmiast wrzucić pokrojone i porąbane nóżki.
Wymieszać, dolać tyle wody, żeby przykryła zawartość kociołka.
Wsypać kminek, wrzucić pokrojoną zieloną paprykę, pomidory i ostrą paprykę.
Ponownie wymieszać.
Gotować na wolnym ogniu często potrząsając.
Ziemniaki obrać i pokroić.
Kiedy nóżki będą miękkie dodać ziemniaki. Dosypać słodką papryką, posolić.
Danie będzie gotowe, gdy ziemniaki się ugotują.
Podawać:
Na ostro.