Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Jeśli łopatka jest ze skórą - ponacinać skórę na krzyż.
Posmarować brytfannę cienką warstwą tłuszczu, Ułożyć mięso, skórą do góry.
Obrać pigwy ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić ćwiartki na 2-3 kawałki.
W brytfannie, wokół mięsa umieścić kawałki pigwy, plastry cebuli, chilli i czosnku oraz liście laurowe.
Wymieszać oliwę, oba rodzaje cukru, ocet, wino, sól i pieprz.
Polać mięso i pozostałe składniki.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Piec godzinę, zdjąć folię, polać mięso, cebulę i pigwę sosem spod pieczeni.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejną godzinę, od czasu do czasu polewając sosem.
Gdy mięso i pigwy będą miękkie, wyłączyć piekarnik.
Zostawić uchylone drzwi i nie wyjmować pieczeni przez 20 minut.
Podawać:
Pokrojone, z blanszowaną kapustą włoską.