Wieprzowina: Karkówka z boczniakiem

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:
(na jedną porcję)

  • plaster karkówki wieprzowej około 120 g
  • kilka boczniaków
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • odrobina słodkiej śmietany
  • mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • zioła prowansalskie
  • czosnek

Przyrządzenie:

Karkówkę rozklepać na cienki plaster.
Na gorącej patelni bez tłuszczu uprażyć posiekany drobno czosnek z piórkami cebulki i pokrojonego boczniaka
tak, aby wszystko nam się delikatnie zrumieniło i nabrało aromatu.
Posypać nadzienie ziołami prowansalskimi, podlać winem i śmietaną.
Chwilę gotować.
Po lekkim wystygnięciu nałożyć farsz na karkówkę i ciasno zwinąć.
Ruloniki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, opiekać przez 5 minut.
Pod koniec pieczenia zalać resztą sosu, który został z farszu i dusić przez kilka minut pod przykryciem.

Podawać:

Z ziemniakami z wody w mundurkach.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie