Wieprzowina: Karkówka w sosie koperkowym

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • majeranek
  • natka kopru
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przyrządzenie:

Umytą karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, mejerankiem i natrzeć 2 ząbkami czosnku.
Zostawić na noc w lodówce.
Gdy mięso przejdzie przyprawami usmażyć na patelni,  od czasu do czasu odwracając.
Dodać drobno posiekaną natkę kopru, utartą marchew, cebulkę pokrojoną w piórka.
Dolać 4 szklanki przegotowanej wody.
Gdy całość się zagotuje zrobić sos z wody, mąki, kwaśnej śmietany dodająć szczyptę soli.
Sos wylać na patelnię, zamieszać i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać:

Z ziemniakami i kiszoną kapustą lub z surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie