Wieprzowina: Karkówka po chińsku inaczej

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 4 plastry cienko pokrojonej karkówki
  • 1/3 szklanki pikantnego sosu sojowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 maleńka papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki wódki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 plaster cytryny ze skórką
  • 300 g pieczarek
  • 1 dość duża cebula
  • 1/3 woreczka mrożonej mieszanki chińskiej
  • 2 torebki ryżu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • sól

Przyrządzenie:

Plastry karkówki pokroić na cienkie paski, wrzucić do miski, w której będzie marynowane mięso.
Pokrojoną karkówkę polać sosem sojowym,
dodać mleczko kokosowe, obrany i zgnieciony nożem lub drobno posiekany czosnek,
pokrojone drobno papryczki, wódkę, wsypać curry
i przekrojony na pół plaster cytryny, wcześniej wyciskając sok do mięsa.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej pozostawić na noc.
Następnie rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oliwy.
Do dobrze rozgrzanego oleju wsypać zamarynowane mięso, cały czas mieszając.
Kiedy mięso straci surowy kolor, wsypać cebulę pokrojoną w cienkie półtalarki
i umyte pokrojone w paski pieczarki.
Wszystko smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Po 10–15 minutach dodać chińską mieszankę i jeszcze chwilę smażyć.
W międzyczasie ugotować na sypko ryż z dodatkiem soli i kurkumy.
Po ugotowaniu odsączyć ryż i jeszcze ciepły wyłożyć na talerze, robiąc wianuszek.
Na środek nałożyć przygotowaną gorącą potrawkę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie