Wieprzowina: Karkówka po chińsku

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 450 g porów
  • 1 zielona papryka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski o szerokości 1 cm,
oprószyć mąką, zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Oprószyć imbirem i vegetą, wlać połowę bulionu oraz wódkę.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, paprykę pokroić w paski.
Kapustę umyć, osączyć i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.
Tak przygotowane warzywa smażyć 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodać do mięsa.
Na tym samym tłuszczu zeszklić zgnieciony w prasce czosnek,
wlać sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotować.
Sos przyprawić papryką oraz pieprzem i połączyć z mięsem.

Podawać:

Z makaronem sojowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie