Wieprzowina: Karkówka na czerwono

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki keczupu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki przyprawy "Pięć Smaków"

Przyrządzenie:

Pokroić mięso w paski o długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
Wymieszać sherry, sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier,
oraz roztarty czosnek i przyprawę "Pięć Smaków".
Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Polać marynatą, przykryć i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Wyjąć mięso z zalewy, marynatę pozostawić.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlać wodę do wysokości 1 cm, wstawić na dole piekarnika.
Naczynie z mięsem ustawić na ruszcie ponad naczyniem z wodą.
Piec mięso, co jakiś czas smarując je marynatą przez około 45 minut.
Gotowe mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Pokroić w poprzek włókien na paski o grubości 1/2 cm.

Podawać:

Na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie