Wieprzowina: Gulasz z serc wieprzowych

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg serc wieprzowych
  • 200 g włoszczyzny
  • 50 g mąki
  • sól
  • 2-3 liście laurowe
  • pieprz
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 g masła
  • 2-3 cebule
  • majeranek

Przyrządzenie:

Serca starannnie wymyć, usuwając skrzepy krwi.
Mięso wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować powoli.
Gdy serca się podgotują dodać włoszczyznę i dalej gotować.
Miękkie serca wyjąć, pokroić w paski.
Pokrojoną cebulę zrumienić na maśle i dodać do rondla.
Mąkę rozprowadzić wywarem z serc, zagotować, wymieszać z pokrojonymi sercami,
dodać przyprawy, zagotować.

Podawać:

Z ziemniakami i różnymi warzywami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie