Wieprzowina: Gulasz z karkówki po węgiersku

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • sól
  • czarny świeżo zmielony pieprz
  • kminek
  • ostra papryka w proszku

Przyrządzenie:

Z karkówki usunąć możliwie jak najwięcej tłuszczu, pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z odrobiną soli.
Na patelnię wrzucić mięso i podsmażyć mieszając przez około 7 minut.
Dodać czosnek i szczyptę kminku, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Zdjąć z ognia, dodać 3 łyżeczki papryki w proszku, wymieszać.
Do mięsa wlać tyle wody, aby ledwie je przykrywała.
Doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie pokroić papryki, zieloną i czerwoną, w kostkę.
Gdy woda w gulaszu zacznie wrzeć, wrzucić paprykę.
Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić.
Obrać pomidora, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Zamieszać.
Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje,
nie krócej jednak niż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dodać wody i zamieszać.
Duszenie może trwać 1,5 do 2 godzin.

Podawać:

Z kaszą jaglaną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie