Składniki:
- ½ kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka posiekanej grubo kapusty włoskiej
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1 pokrojona w paseczki papryka
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 marchew pokrojona w plasterki
- 2 kostki bulionu wieprzowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz mielony
- sos sojowy
- papryka mielona
- olej
- 1 litr wody
Przyrządzenie:
Obsmażyć na tłuszczu mięso, pieczarki, cebulę, przełożyć do rondla.
Dodać kapustę, marchew, pomidora i paprykę.
Zalać wodą, dodać przyprawy i kostki bulionowe.
Dusić, aż mięso będzie miękkie, a gulasz osiągnie pożądaną gęstość.
Doprawić sosem sojowym, papryką mieloną i pieprzem.
Podawać:
Z ziemniakami z wody.