Wieprzowina: Gulasz sławoński

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wina
  • 50 ml oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 150 g cebuli
  • 1 łyżka Vegety

Przyrządzenie:

Podsmażyć krótko posiekaną cebulę na gorącym oleju, odsunąć garnek z ognia.
Dodać czerwoną paprykę i zalać 100 ml ciepłej wody.
Dodać pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, papryczkę chilli, przecier pomidorowy, posiekany czosnek i Vegetę.
Delikatnie wymieszać i dusić podlewając wodą, wody musi być tyle, żeby zakryła mięso.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze przez około 15 minut.
Na koniec dolać wino i mąkę ziemniaczaną, rozrobioną uprzednio z odrobiną wody.

Podawać:

Z sałatką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie