Wieprzowina: Gulasz po szanghajsku

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wódki
  • 10 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1 marchew
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • czarny pieprz

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 3 cm.
Czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju.
Zdjąć czosnek z patelni, dodać ostatnią łyżkę oleju, włożyć mięso i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając.
Wlać wódkę, sos sojowy i zagotować, mieszając.
Zmniejszyć płomień, posypać całość cukrem i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Fasolkę pokroić na kawałki, marchew w dość cienkie plasterki.
Po 30 minutach duszenia mięsa dodać fasolkę i marchew.
Dolać pół szklanki wody i dusić aż mięso i warzywa będą miękkie.
Pod koniec duszenia doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać:

Z makaronem sojowym lub ryżem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie