Wieprzowina: Golonka złocista

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 golonka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki warzywka
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • olej
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • chilli

Przyrządzenie:

Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie,
wsypać 2 łyżki stołowe warzywka, łyżkę stołową soli i dorzucić 2 ząbki czosnku.
Do tak doprawionej wody włożyć golonkę i gotować około 150 minut.
Następnie przygotować blaszkę, na którą wylać olej i piwo.
Golonkę wyjąć z wody, natrzeć papryką, czosnkiem granulowanym i chilli.
Całość przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 45 minut,
co jakiś czas polewając ją sosem z blaszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie