Wieprzowina: Golonka zapiekana

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 duża golonka
  • sól
  • po kilka ziaren pieprzu czarnego, białego i czerwonego
  • kilka listków lubczyku
  • kilka listków szałwii
  • sos sojowy
  • 1 łyżka miódu
  • 1 szklanka piwa

Przyrządzenie:

Golonkę peklować na sucho, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na 3-5 dni.
W dużym garnku ugotować wodę z dodatkiem liścia laurowego,
mieszanego pieprzu, lubczyku oraz szałwii.
Po zagotowaniu włożyć golonkę i na małym ogniu, aby woda nie wrzała,
gotować aż golonka będzie al dente.
Po wyjęciu i ostudzeniu posmarować sosem sojowym i miodem.
Włożyć do piekarnika, podlać piwem i piec w temperaturze 200°C,
aż golonka się dobrze zrumieni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie