Wieprzowina: Golonka z jabłkami

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 golonki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • majeranek
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przyrządzenie:

Golonki umyć, opalić jeśli tego wymagają, osuszyć,
gotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 1 godziny.
Po tym czasie przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką smalcu,
obsypać je majerankiem, podlać ½ szklanki wywaru z gotowania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć, piec w zależności od wielkości golonek od ½ do 1 godziny.
Co jakiś czas polewać golonki sosem z brytfanki.
Przygotować kapustę z jabłkami. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,
jeśli kapusta ma za dużo soku, lekko ją wycisnąć.
Na rozgrzanym, pozostałym smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody
i dusić 30 minut, następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 5 minut.

Podawać:

Na kapuście.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie