Składniki (na 2 osoby):
Przyrządzenie:
Golonki umyć, opalić jeśli tego wymagają, osuszyć,
gotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 1 godziny.
Po tym czasie przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką smalcu,
obsypać je majerankiem, podlać ½ szklanki wywaru z gotowania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, przykryć, piec w zależności od wielkości golonek od ½ do 1 godziny.
Co jakiś czas polewać golonki sosem z brytfanki.
Przygotować kapustę z jabłkami. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,
jeśli kapusta ma za dużo soku, lekko ją wycisnąć.
Na rozgrzanym, pozostałym smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody
i dusić 30 minut, następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 5 minut.
Podawać:
Na kapuście.