Wieprzowina: Golonka z estragonem

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 2 golonki
  • 300 g włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 8 zieren pieprzu
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Przyrządzenie:

Golonki oczyścić i umyć, wykroić pieczątki i natrzeć czosnkiem.
Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po 2 godzinach dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę i listki laurowe, pieprz i estragon.
Ugotować do miękkości.
Gotowe golonki przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku.

Podawać:

Z ziemniakami lub puree z grochu oraz z kiszonymi ogórkami lub zimnym sosem chrzanowym.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie