Wieprzowina: Golonka w sosie miodowo-orzechowym

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 1 sztuka golonki
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki miodu
  • garść sparzonych rodzynek
  • 2 kostki rosołowe
  • sok z ¼ cytryny
  • garść suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu

Przyrządzenie:

Golonkę ugotować z pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym,
dodając do gotującej się wody 2 kostki rosołowe.
Gotować aż mięso lekko zmięknie, wyjąć z wody.
Zrobić marynatę z soku z cytryny, soli, czosnku, miodu, drobno posiekanych orzechów,
sparzonych rodzynek i śliwek suszonych z odrobiną oleju.
Marynatą zalać mięso. Posypać papryką chili i cynamonem.
Pozwolić aby mięso przez 30 minut nasiąkało marynatą,
następnie z marynaty wyjąć orzechy i rodzynki, a mięso z marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym.
W piekarniku piec około 30 minut, dd czasu do czasu sprawdzając czy golonka jest już miękka.
Gdy golonka zmięknie odkryć naczynie i piec dalej aby golonka się przyrumieniła,
polewając od czasu do czasu marynatą, aby mięso nie wyschło.
Na koniec dorzucić do naczynia orzechy i rodzynki z marynaty.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie