Wieprzowina: Golonka w piwie

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 przednie golonki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • ½ l jasnego piwa
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • śmietana
  • mąka ziemniaki
  • puszka zielonego groszku

Przyrządzenie:

Golonki w razie potrzeby opalić, umyć, natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku.
Zalać piwem i odstawić na 2 godziny.
Następnie golonki wraz z płynem, w którym się moczyły przełożyć do garnka, tak aby były przykryte płynem,
jeśli jest go za mało, dolać wodę, gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
Na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa.
Gotowe golonki wyjąć i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę.
Wywar z golonek gotować dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje.
Kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką mąki i zabielić sos. Przyprawić solą i pieprzem.
Golonki przełożyć na półmisek, polać sosem.

Podawać:

Z ziemniaczkami pure wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie