Składniki (na 2 osoby):
Przyrządzenie:
Golonki w razie potrzeby opalić, umyć, natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku.
Zalać piwem i odstawić na 2 godziny.
Następnie golonki wraz z płynem, w którym się moczyły przełożyć do garnka, tak aby były przykryte płynem,
jeśli jest go za mało, dolać wodę, gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
Na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa.
Gotowe golonki wyjąć i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę.
Wywar z golonek gotować dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje.
Kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką mąki i zabielić sos. Przyprawić solą i pieprzem.
Golonki przełożyć na półmisek, polać sosem.
Podawać:
Z ziemniaczkami pure wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem.