Wieprzowina: Golonka po bawarsku

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • golonka tylnia
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/3 puszki piwa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście bobkowe

Przyrządzenie:

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę,
natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, ziele angielskim, liściami bobkowymi.
Całość zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia gotować golonkę przez 30 minut.
Ułożyć ją w brytfance, podlać gorącą wodą z gotowania do ¼ wysokości golonki
i piec 2 godziny w temperaturze 200°C.
Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15-20 minut i polewać sosem z dna brytfanki.
Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody.
Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze przez 30 minut,
co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Podawać:

Wyłącznie mężczyznom.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie