Składniki:
Przyrządzenie:
Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę,
natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, ziele angielskim, liściami bobkowymi.
Całość zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia gotować golonkę przez 30 minut.
Ułożyć ją w brytfance, podlać gorącą wodą z gotowania do ¼ wysokości golonki
i piec 2 godziny w temperaturze 200°C.
Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15-20 minut i polewać sosem z dna brytfanki.
Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody.
Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze przez 30 minut,
co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.
Podawać:
Wyłącznie mężczyznom.