Wieprzowina: Golonka na życzenie

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kg golonki
  • sól
  • 3 cebule
  • 2 listki bobkowe
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 6 łyżek smalcu wieprzowego
  • 750 kwaśnej kapusty
  • 5 ziaren jałowca

Przyrządzenie:

Golonkę obmyć zimną wodą.
Zagotować 3 litry wody.
Włożyć golonkę i na niewielkim ogniu gotować przez około 90 minut.
Dwie cebule obrać i grubo pokroić.
Razem z listkiem bobkowym i pieprzem włożyć do garnka z gotującą się golonką.
Po 50 minutach gotowania golonki należy rozpocząć przyrządzanie kapusty.
Jarzynę włożyć do garnka z nagrzanym smalcem i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
Do duszącej się kapusty dodać pokrojoną cebulę i ziarna jałowca, doprawić.

Podawać:

Z pieczonymi ziemniakami i duszoną kapustą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie